Kurv 0


Bedste kaffe til stempelkande?


Kenneth Grønbech Nielsen
Kaffe-ekspert hos DinLuksus

Udgivet:



Kaffe brygget på stempelkande er en klassiker - men hvordan vælger du den bedste kaffe til stempelkaffe? Så længe din stempelkaffe bliver lavet korrekt, så kan du se frem til en fantastisk smagfuld kop kaffe. Uanset om din interesse for stempelkaffe er relativt ny, eller om du har større erfaring med kaffe, så kommer spørgsmålet ofte:

"Hvordan vælger jeg den bedste kaffe til stempelkande?"

Det nemme svar er, at du prøver dig frem og finder frem til din egen smag, hvor du synes din kaffe er bedst. Hvis du godt kunne tænke dig lidt mere uddybende råd, så læs endelig videre.


Hvilken kaffe er bedst egnet til stempelkaffe?

For at en kaffe er rigtig spændende til stempelkanden, så skal den have noget kompleksitet. Du kan derfor med fordel vælge nogle af dem, som er dyrket højt, da klimaet, jordbunden i højderne, giver kaffen kraftigere noter og en mere kompleks smag, hvor man kan fremdyrke en fantastisk aroma i kaffen, så den kan få et strejf af karamel, chokolade, kanel, kardemomme, citrus, mandarin etc.

Mange forskellige noter, der tilsammen kan få kaffen til at smage unik og fantastisk. Stempelkaffe eller french press, som det også kaldes er en ældgammel bryggemetode, hvor kaffen er i berøring med vandet i relativt lang tid. Jo længere tid kaffen er i berøring med vandet, desto kraftigere og mere syrlig bliver kaffen.


Hvor frisk skal kaffen være?

At kaffen er friskristet er et must i forhold til at opnå den perfekte aromatiske smag. En kaffe der ikke er friskristet mister sin smag utrolig hurtigt. Derfor er det en ren luksus at få friskristet kaffe og kun en få del af os forundt. 

Mange af de store supermarkedskæder ønsker ikke forbrugerne skal fokusere på friskheden i kaffe, for så opdager de hurtigt, at kaffen der ligger på hylden er ristet for langtid siden. Det siger næsten sig selv. Meget af kaffen bliver ristet i Holland eller Italien. Først når store batches er klar bliver de pakket. Derefter transporteret til et stort lager I Danmark eller Hamburg, for herefter at blive distribueret ud til de forskellige supermarkeder, under hensyn til deres normale leveringer. Så derfor er kaffen oftest relativt gammel, før den når forbrugeren. Kaffen bliver ikke dårlig, den mister bare meget smag og bliver bitter. 

Hos Dinluksus kafferisteri, der rister vi kaffen, pakker kaffen og sælger kaffen.
Derfor kan vi levere lækker aromatisk og nyristet kaffe til dig. 

Kaffebønnernes smag topper ca. 4 dage efter ristningen. På dette tidspunkt har bønnerne ligget og samlet sig, gassen er fordampet, således at olierne i kaffebønnerne er trukket godt ind og smagen, såvel som duften derfor er vidunderlig. 

Efter 35 dage har kaffebønnerne mistet en smule aroma (også selvom de er korrekt opbevaret). Dette skyldes at iltning processen gør at bønnerne begynder at harske. De fleste synes dog stadig at kaffen er virkelig god på dette tidspunkt. Hvis du vælger at formale kaffen, så mister kaffen aromaen endnu hurtigere og smagsdommere kan faktisk smage forskel på kaffe der har været malet og ligget i 5 min og kaffe der bliver brugt med det samme.


Hvordan bør kaffen være ristet?

Jeg foretrækker selv, at drikke min stempelkaffe mellemristet, nedenfor vil jeg forklare lidt omkring, hvad jeg synes du får ud af de forskellige risteformer og så kan du vælge den, som passer bedst til dine smagsløg. 

Lysristet: Ved en lysristet kaffe, så får du en mild kaffe, men en masse frugtsyre. Det kan smage helt fantastisk, hvis det er en speciality kaffebønne, som vores Etopiske Limu og ret forfærdeligt, hvis det en sløj kaffe, men det sælger vi selvfølgelig ingen af.

Mellemristet: Ved mellemristet kaffe, er der en fin balance imellem frugtsyre og power. Du får en kaffe, som tydelig smager af noget og de fine noter, af fx. Chokolade og nødder dukker frem. Det er klart favoritten, når jeg tænker stempelkaffe. Her kunne det fx. være vores Nicaragua kaffe. Her kan du se resten af vores udvalg af mellemristet kaffe. 

Mørkristet: Her får du en rigtig kraftig kop kaffe, med meget lidt frugtsyre, men en masse bitterstoffer, fra den mørke bønne. En mørkristet kaffe, kan jeg kun anbefale, hvis du ved hvad du går ind til og bedre kan lide bitterhed, end frugtsyre. Den eneste virkelig mørke vi har er Espresso Crema Mørk.


Hvordan bør kaffen være malet?

Vi anbefaler, at du grov maler kaffen, så du på den måde sikre, at der kun vil være et min. af bundfald. Det er både sundest og vi synes faktisk også, at det smager bedst. Grovmalet er ligesom du ser groft salt. Det er samme grovhed, vi anbefaler kaffe. 

Reelt kan du kværne ligesom du lyster. Hvis du finmaler, så kommer der meget bundfald og kaffegrums, men du trækker til gengæld alt energi ud af kaffen.


Hvordan skal stempelkaffe brygges?

Når du brygger stempelkaffe med kaffe fra DinLuksus, så får du meget frisk og smagfuld kaffe, hvorfor smagen fremhæves meget tydeligt i en stempelkande. For den gode rene smag, bør du lade kaffen trække i omkring 4 minutter. Foretrækker du en meget syrlig kop kaffe, så kan du roligt lade den trække 1-2 minutter længere.

Den absolut bedste smag opnår du, hvis du selv maler/kværner bønnerne lige inden brug. Derfor anbefaler jeg, at du køber hele bønner og selv maler kaffen, hvis du altså har mulighed for at kværne bønnerne selv.

Hvis du ønsker en trin-for-trin guide til kaffebrygning på stempelkande, så bør du læse min guide til at lave den perfekte stempelkaffe.


Del denne tråd



← Ældre post Nyere post →


Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar

Bemærk at kommentarer bliver gennemlæst før de postes

Sale

Unavailable

Sold Out